Autobanden kopen

Autobanden kopen

Autobanden zijn er in vele soorten en maten. Voordat u nieuwe banden aanschaft is het belangrijk om te weten welke maat banden u nu onder uw auto heeft liggen. Weet u niet hoe dit moet nagaan? Dan biedt dit artikel uitkomst.

Bandenmaat

Een bandenmaat is zichtbaar aan de zijkant van uw band. Hetgeen wat u aan kunt treffen is bijvoorbeeld: 185/55 R14 (80H). Stapje voor stapje leggen wij uit wat dit betekent: 185 = De breedte van de band in millimeters. In dit geval: 185 millimeter of 18,5 centimeter. 55 = De verhouding van de hoogte ten opzichte van de breedte in procenten. In dit geval 50% R = Staat voor Radiaal 14 = De maat van de velgen die in de band horen in inches. In dit geval 14 inch. 80 = Dit is een indexcijfer dat is gekoppeld aan draagkracht. Voor 80 is dit 450 kilogram. H = Deze letter is gekoppeld aan een maximumsnelheid. Voor de H is dit 210 kilometer per uur.

Nieuwe banden of tweedehands banden aanschaffen

Het aanschaffen van nieuwe banden ligt vaak voor de hand als men nieuwe banden nodig heeft. Toch zit er een enorm prijs verschil tussen tweedehands autobanden en nieuwe autobanden. De prijs kan een overweging zijn om uit te wijken naar een tweedehands band. Een goede auto dealer heeft vaak nog kwalitatieve tweedehands autobanden achter liggen. Tweedehands wil namelijk niet perse zeggen slechter. Het kan zijn dat een tweedehands band maar enkele honderden kilometers gebruikt is en toch veel goedkoper is. Overweegt u een tweedehands band? Dan is het vooral belangrijk om te letten op de diepte van het profiel en de leeftijd van de band. De wettelijke profieldiepte is 1.6 mm. Nieuwe banden worden vaak geleverd met 8mm profiel. De leeftijd kan worden na gegaan door naar het zogenaamde DOT-nummer te kijken. Deze bestaat uit 4 cijfers, bijvoorbeeld 1112. De eerste twee cijfers geven het weeknummer aan en de laatste twee cijfers het jaartal. In dit geval komt de band uit week 11 van 2012.

Bron: https://www.autosloperij.nl/autosloop-informatie/auto-onderdelen/autobanden/

Autobanden maten achterhalen