Zo koop je de garagedeur die bij jou past

Zo koop je de garagedeur die bij jou past

Garagedeuren zijn er een allerlei soorten en maten, van deuren die van hout zijn gemaakt tot varianten die geen handvatten hebben en elektrisch bedienbaar. Er zijn ook steeds meer mensen die voor een roldeur kiezen. Oprolbare deuren werden voorheen voornamelijk gebruikt om opslagboxen mee af te sluiten, maar tegenwoordig zijn er ook mooie geïsoleerde roldeuren die uitstekend geschikt zijn om voor garages van woningen te gebruiken.

 

Met zoveel keuzemogelijkheden kan het als consument lastig worden om vast te stellen welke garagedeur nu het beste bij jou past. Daarom gaan we in dit artikel een aantal handvatten met je delen waarmee het maken van een keuze een stukje gemakkelijker wordt.

De kleur van de deur

Hoewel garagedeuren over het algemeen in enorm veel kleurvariaties leverbaar zijn, is het belangrijk dat je in 1e instantie bepaalt welke kleur de deur voor de garage moet hebben. Misschien vind je dit een onzinnig punt, maar de kleur van het deurblad moet wel passen bij het totaalplaatje van je woning.

Het gebruik van de garage

Het 2e aandachtspunt vormt de manier waarop je de garage gebruikt. Gebruik je de ruimte voornamelijk om je auto en de fietsen in te zetten? Dan is het in ieder geval handig om voor een deur te kiezen die niet naar buiten toe open kantelt. Op die manier loop je niet het risico dat het deurblad tijdens het openen van de garagedeur per ongeluk tegen je auto of fiets komt. Het is dan ook het beste om te kiezen voor een deurblad dat verticaal wordt geopend. Voorbeelden van dergelijke deuren zijn (zijdelingse) sectionale garagedeuren en roldeuren.

Garage als opslagplaats

Wanneer je de garage wilt gebruiken om spullen in op te slaan en de ruimte dus maximaal wil benutten, dan is er eigenlijk maar een ideale garagedeur, dat zijn roldeuren. Het grote voordeel van roldeuren is dat het deurblad uit vele smalle deurpanelen is opgebouwd die tijdens het openen verticaal in een opbergsysteem worden opgerold. Dat opbergsysteem hangt boven de garagepoort, waardoor het deurblad geen ruimte inneemt in de garage.

Garage als fietsenstalling

Stap je dagelijks op de fiets en wil je daardoor snel de garage in en uit kunnen gaan? Dan zijn zijdelingse sectionale garagedeuren of openslaande garagedeuren een prima keuze. Het grote voordeel van dit soort deuren, is dat je het deurblad slechts gedeeltelijk hoeft te openen om de garage in en uit te kunnen gaan. Dat scheelt tijd, zeker als je ‘s morgens snel wilt vertrekken om op tijd op je werk te kunnen komen.

De eenvoudigste garagedeur

Wanneer het je allemaal niet zoveel uitmaakt en je gewoon op zoek bent naar een garagedeur om de garage af te sluiten en verder weinig eisen stelt, dan is een kanteldeur een prima keuze. Kanteldeuren zijn relatief gezien goedkoop in aanschaf en zijn zeer degelijk, waardoor je er jarenlang plezier van hebt. Besef wel dat er met een kanteldeur altijd tocht en kou in je garage zal zijn, omdat dit type deur vaak ongeïsoleerd is.

Het bedieningsgemak

Het laatste aandachtspunt dat we met je willen bespreken, is het bedieningsgemak van de garagedeur. Ben je iemand die niet steeds het deurblad handmatig wilt openen? Dan is het aan te raden om voor een elektrische garagedeur te kiezen. Dit is met name handig als je bijvoorbeeld de garage gebruikt om je auto in te parkeren en je niet iedere keer de auto in en uit wilt gaan om de garagedeur te openen en af te sluiten. Het is overigens aan te raden om voor een deur te kiezen die flexibel is voor wat betreft het bedieningsgemak.

Stel dat je nu nog geen behoefte hebt om de deur van de garage elektrisch te bedienen, maar je dat over 3 jaar misschien wel hebt. In dat geval zou het vervelend zijn als je deur niet elektrisch kunt laten maken en je een geheel nieuwe deur moet aanschaffen. Kies je dus voor een deur die niet elektrisch bedienbaar is? Vraag dan altijd bij je garagedeur specialist of je de deur in de toekomst alsnog elektrisch kunt maken indien je daar behoefte aan krijgt.

Nog een laatste tip

Tot slot nog een laatste tip: lees online reviews over de leveranciers en de garagedeuren die je op het oog hebt. Op die manier kom je erachter hoe anderen de deur en de leverancier ervaren. Natuurlijk is het geen garantie dat jij diezelfde tevredenheid (of ontevredenheid) ervaart, maar reviews geven in ieder geval een stukje meer zekerheid over het kiezen van de juiste garagedeur.